Sâmbătă, 13 mai 2017, Dr. Laura Markham, fondatorul ahaparenting.com a susținut a doua sa conferință de parenting din România. S-a vorbit mult și frumos despre parentingul făcut cu blândețe și despre inteligența emoțională a copiilor. V-am mai scris despre asta, nu reiau, mă opresc doar să vă povestesc puțin despre eveniment. Și nu vreau să detaliez punctual ce s-a discutat acolo, am să revin mai pe larg asupra unui singur aspect later on, poate n-ar fi fair față de cei care au plătit bilet pentru asta, dar puteți găsi la Diana și la Miruna și la Anca sau la Oana și la Simona, câteva articole cel puțin pertinente.
Aș vrea însă să povestesc cum am văzut evenimentul din interior, ca parte a echipei de organizare, și cum se vede fenomenul evenimentelor de parenting din afara celor care plătesc bilet. Așa, cu ochii unui om care face evenimente de peste 10 ani. Cu atât mai mult cu cât acest domeniu al parentingului a luat o amploare deosebită în ultima vreme, cu atât mai mult cu cât mulți, foarte mulți afirmă că se pricep la asta și susțin evenimente și ateliere care mai de care mai strălucitoare, care mai de care mai scumpe, care mai de care mai ineficiente. O multitudine de evenimente din care pur și simplu nu știi ce să alegi. O percepție greșită asupra realității, dar mai mult decât atât, o umbră aruncată pe nedrept asupra evenimentelor cu adevărat relevante. Sigur, aș spune că cei care generalizează nu fac niciun efort să separe grâul de neghină, dar chiar și așa, poate nu ar strica să știm la ce să ne uităm atunci când alegem un eveniment de parenting, de ce e nevoie de unul sau cum poți recunoaște un eveniment reușit.
Speaker-ul – nu oricine poate să-i învețe pe alții despre cum se cresc copiii. Aș spune că ar fi ideal să aibă copii la rândul lui, dar nu e o condiție obligatorie. Aș spune că trebuie să aibă niște experiențe demne de povestit și aș mai spune că trebuie să știe cum să le dea mai departe. Să știe cum să țină publicul antrenat și atent. Vă las o poză mai jos care face cât o mie de cuvinte. În imagine, Dr. Laura Markham, la evenimentul de sâmbătă.
Nevoia – poți aduce speakeri buni, poți alege teme pompoase, dar dacă ele nu sunt aplicate pe ceea ce se întâmplă aici și acum, azi, în societatea românească, n-ai făcut nimic altceva decât să vinzi citate din cărți la prețuri mari. Faptul că Dr. Laura Markham a venit pentru a doua oară în România, faptul că cele două cărți ale ei publicate la noi se află încă în topul vânzărilor nu e puțin lucru.
Certificările – nu oricine poate vorbi despre parenting și chiar dacă nu e posibilă o alegere corectă 100%, poți crede că un trainer certificat are șanse să se priceapă mai bine decât unul fără niciun fel de școală. Lucru destul de ușor de verificat, dacă se dorește.
Numărul întrebărilor din sală – se spune că un eveniment reușit se cunoaște după numărul întrebărilor adresate la final. Sâmbătă, după prima conferință, aceste întrebări au durat o oră. La final, aproximativ încă una. Voi trageți concluziile, I rest my case.
Numărul de participanți – nu e ușor să strângi la un loc 400 de persoane care să stea, ziua toată, o sâmbătă, extrem de importantă zi pentru părinți, să asculte despre cum se învață parenting-ul. Asta este însă rezultatul unui eveniment reușit. Când vezi că mama vine dimineața și tatăl după-masă, facând cu schimbul astfel încât cineva să stea și cu ăla micu’, când vezi mame cu copii de țâță plimbându-i printre scaunele sălii de conferință, știi că ai făcut ceea ce trebuie.
Contextul – poate cel mai important dintre toate. Sunt oameni, români, umblă printre noi, care nu știu de ce plânge un bebeluș și ce să-i facă atunci. Care nu știu că educația nu se face cu palma. Care nu știu că recompensele nu ajută, ci dresează. Care nu înțeleg că munca asta, meseria asta de părinte, nu e o treabă ușoară și cu siguranță nu e una cu care te naști învățat. Care nu pot trece, ușor sau deloc, peste trista moștenire primită de la bunici și părinți.
Am mai spus-o și-o s-o repet de fiecare dată când apare ocazia: este nevoie de specialiști, este nevoie de oameni care să ne învețe, care să ne schimbe, care să ne facă părinți mai buni decât au fost părinții noștri. Copiii noștri merită asta și mult mai mult decât atât.
Advertisements Share this: