Aveam 14 ani când am ridicat pentru prima oară mâna asupra mamei mele. A fost prima și ultima oară și nu știu nici acum de ce m-am oprit la timp și nici de ce nu am mai făcut-o după. Am putut, probabil, să discern asupra gravității faptei. Poate m-am oprit tot de frică, pentru că de frică și din răzbunare am ridicat mâna să-mi lovesc mama. Și pentru că așa văzusem ocazional în jur.
N-am fost un copil bătut de părinți. N-am avut o copilărie traumatizantă. Am avut însă o copilărie, pe care cel puțin parțial, nu le-o doresc copiilor mei. Am mai primit, din când în când, câte o palmă. Chiar rar, din câte îmi amintesc. Mama mă certa des, pentru că așa credea ea că e bine și mai ales, pentru că era singura cale pe care o știa. Voia să facă om bun din mine, om de soi. Mă certa des și mă pedepsea și mai des. Toate ieșirile afară îmi erau condiționate de teme sau de rezultatele școlare, toate ieșirile afară erau clar limitate în timp și spațiu. Îmi aduc aminte ce furioasă eram pe ea pentru toate acestea. Îmi aduc aminte ce furioasă eram pe tata, pentru că îi permitea și nu se băga în ceea ce eu consideram că era o mare nedreptate. Așadar, într-un final, am vrut să servesc ce mi s-a servit.
Când copiii se uită în pământ la ei acasă
Dacă nu vă sună deja cunoscut, cel puțin până la o anumită vârstă, copilul nu face altceva decât să imite comportamentul celor din jur, celor lângă care crește. El nu discerne musai între bine și rău, nu știe cum trebuie să se comporte, prin urmare face ce vede. Copiii nu sunt răi, dar pot avea un comportament rău, dacă asta e singurul pe care l-au văzut. Și poate nu ți se pare grav dacă nu-l bați, dar este la fel de grav dacă-l pedepsești. Este la fel de grav dacă țipi. Este la fel de grav dacă-l condiționezi. Este abuz fără nicio urmă de îndoială, este dresaj și va funcționa rapid și facil, dar doar până la un anumit punct. Până atunci când va face ce a văzut și va ridica mâna.
Se poate și altfel
Și e mult mai greu. Nu se văd rezultate imediate. Lucrurile par că vor scăpa de sub control. Ceilalți îți vor reproșa că propriul tău copil face ce vrea din tine. Că e needucat, că nu e obedient, că nu se comportă precum alți copii (altă meteahnă a educației românești, compară-l cu Gigel, o să-i facă bine). Se poate și altfel și am văzut asta pe pielea copiilor mei. Copiii mei au învățat să spună „Mulțumesc” și „Te rog” doar pentru că le-am mulțumit și i-am rugat adesea, cu vorbe, nu doar cu fapte. Copiii mei știu ce înseamnă să oferi ajutor și să spui că iubești. Copiii mei știu ce înseamnă măsura. Copiii mei se sfătuiesc cu mine și-mi cer părerea, pentru că și eu le-am cerut părerea. Copiii mei știu ce înseamnă respectul, pentru că le-am oferit respect. Copiii mei au fost crescuți cu blândețe. Copiii mei nu au nici 9 ani.
Despre toate cele de mai sus și despre multe altele, ne vorbesc și specialiștii anilor 2000 în cărțile și-n conferințele lor. Îmi doresc să cred că nu vorbesc degeaba și-mi doresc să nu se oprească. Pentru că vor trece generații întregi peste noi până ce vom reuși să scăpăm în totalitate de anii ce-au trecut.
Pe 13 mai, la Rin Grand Hotel din București, Dr. Laura Markham, fondatorul ahaparenting.com, va susține cea de a doua conferință de parenting din România. Salut inițiativa și vă invit la eveniment!Structura evenimentului
Conferința 1- 10:00-13:00
CUM SĂ DEVII UN PĂRINTE BLÂND
- cele trei principii pentru un parenting pozitiv;
- ce așteptări să ai de la copil;
- cum să îți convingi partenerul să devină un părinte blând;
- cum să treci de la pedepse la comunicare;
- cum să ai grijă de propriile emoții.
Conferința 2- 14:30-17:00
CUM SĂ CREŞTI UN COPIL INTELIGENT EMOŢIONAL
- de ce inteligența emoțională (EQ) e mai importantă decât IQ-ul;
- cum să îi oferi copilului uneltele pentru a fi un adult inteligent emoțional;
- cum să îi ajuți pe copii să-și controleze comportamentul;
- cum să îi înveți pe copii să coopereze fără să țipi, să ameninți, să pedepsești;
- de ce este important sa iti inveti copilul ce inseamna emoțiile sănătoase.
Reamintesc, deși v-am mai povestit despre Dr. Laura Markham, aici și aici, ea este autorul bestseller-urilor „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” şi „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”, publicate în limba română de Multi Media Est Publishing şi disponibile la www.shop.totuldespremame.ro
Conferinţele din 13 mai fac parte din seria Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING şi vor aduce în atenţia publicului subiecte precum inteligenţa emoţională a copilului, comunicarea empatică, educaţia în care limitele sunt stabilite cu blândeţe şi cu atenţie la nevoile celui mic, conectarea sporită între părinţi şi copii, reglarea propriilor emoții şi împlinirea personală, metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Toate sunt, potrivit specialistului, extrem de importante pentru armonia în familie, dar şi pentru a-l ajuta pe copil să devină un adult responsabil, sigur pe el şi fericit.
Detalii și înscrieri aici: http://e-parenting.ro/dr-laura-markham-la-bucuresti/
Advertisements Share this: