‘Dime’ d’Aidan Chambers

CHAMBERS, AIDAN. Dime: los niños, la lectura y la conversación. México: Fondo de Cultura Económica, 2008. ISBN: 9789681684532.

Dime és un dels llibres publicats per Aidan Chambers entorn a la lectura i la tertúlia literària amb infants.

En aquest llibre, Chambers proposa una metodologia o enfocament per treballar la conversa literària amb nens de primària a l’escola. Tot i que està pensat per un àmbit molt concret és un llibre molt inspirador per tots aquells que treballem amb lectura i infants.

Parteix d’uns principis a partir dels quals construeix la seva proposa i que són els següents:

  • La capacitat que tenim per comprendre una lectura depèn de les lectures anteriors que hem fet. Aquesta idea sempre l’hem tinguda en compte a la biblioteca i explica, en part, el Pla de Lectura ja que intentem fer arribar bones lectures als nens de manera que després puguin accedir a d’altres més complexes. Té a veure amb el recorregut com a lectors i amb l’objectiu educador específic 16 “Ajudar les persones usuàries a valorar el camí que ja han recorregut com a lectores“.
  • Quan parlem dels llibres que hem llegit (quan socialitzem la lectura) descobrim aspectes que no havíem tingut en compte durant el procés íntim i individual, i generem nou coneixement que només pot aparèixer cooperativament. Parlant de llibres, els entenem millor i aprofundim en ells. A la vegada, aquesta acció ens obliga a ordenar els nostres pensaments i a presentar-los de manera clara als altres per tal que ens puguin entendre. Això mateix fem nosaltres amb el PL!
  • Els infants poden esdevenir crítics literaris capaços d’entendre un text, d’analitzar-lo i de recomanar-lo als altres.
  • El mètode es basa en realitzar tertúlies literàries on els nens s’expressin lliurement sense sentir-se pressionats per donar “la resposta correcta”. En aquestes tertúlies el moderador ha de tenir un paper de conductor sense imposar les seves idees. Ens proposa una sèrie de preguntes bàsiques (per iniciar la conversa), una sèrie de preguntes generals (aplicable a qualsevol llibre) i de preguntes específiques (pròpies de cada llibre) per conduir la tertúlia.

    Les preguntes bàsiques determinen el mètode i són:

    • Què t’ha agradat de la lectura?
    • Que no t’ha agradat?
    • Què t’ha desconcertat o no has entès?
    • Quins patrons s’hi observen?

    La proposta de Chambers és començar a fer un llistat d’idees o paraules simples per a cada una d’aquestes quatre preguntes, la més repetida de les quals serà la utilitzada com a punt de partida (és una idea de democràcia on totes les idees i opinions són iguals d’importants i no hi ha favoritismes).Quan parla de patrons es refereix a patrons literaris (dins del mateix llibre o entre llibres) i a patrons que poden observar en el seu món (relacionar la lectura amb la vida de cada lector). Per exemple:

    • Patró literari dins del mateix llibre: al llibre Zoo de Suzy Lee podem observar que les pàgines on apareixen els pares sempre estan en tons grisos (no tenen imaginació, veuen el món en blanc i negre, no gaudeixen de la vida, tenen moltes preocupacions…) mentre que les pàgines on apareix la nena estan farcides de color (està viva, viu la vida, veu la vida en colors, és feliç…).
    • Patró literari entre diferents llibres: Allà on viuen els monstres i A la cuina, de nit de Maurice Sendak situen l’inici i el final de la història a l’habitació, insinuant que tot el que succeeix entremig és un somni.
    • Patró literari amb el món real: serien aquelles situacions en què el nen diu “al llibre passa tal cosa, com a mi que em va passar… o em vaig sentir….”.

    Per últim, Chambers també destaca la necessitat de crear un bon ambient de lectura, una de les claus de l’èxit per a fer bons lectors, i la necessitat de deixar temps als nens per pensar i expressar-se sense impacientar-nos i canviar de tema.

    És un llibre molt recomanable per a totes nostres ja que ens pot ajudar en la nostra pràctica diària. En té un altre que es diu El ambiente de la lectura i que parla sobre els requisits per fomentar situacions favorables de lectura.

    Advertisements Share this:
    Like this:Like Loading...