Veranderen. Hoe doe je dat?

Hallo ontdekkingsreizigers,

We willen graag veranderen, maar we willen niet veranderd worden. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor die ander, je dierbare, je collega, die wil ook niet veranderd worden, maar wil misschien wel veranderen.

Het bovenstaande citaat “De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf” ondersteun ik dan ook van harte. Maar, hoe doe je dat, dat veranderen?

Binnen de NLP (Neurolinguïstisch Programmeren) en binnen vele andere gebieden die met Mindfulness en Psychologie te maken hebben, bestaan technieken die je daarbij kunnen helpen. Want hoe graag je soms ook iets wilt veranderen, als je niet het juiste gereedschap hebt, gaat het waarschijnlijk niet lukken.

In de cursus `Op Ontdekkingsreis naar…Jezelf!´ die ik zal geven in Spanje, reik ik je deze technieken aan. Bij NLP gaat het om `zelf ervaren´, `zelf doen´. Er alleen over lezen en er vervolgens niets mee doen, zal niets veranderen. Je moet je hersenen verleiden om de verandering in te zetten en tot een goed einde te brengen, en daarbij helpt het enorm als je je lichaam gebruikt.

Als we bijvoorbeeld kijken naar het Mercedesmodel  hiernaast, dan zien we dat gedrag, gevoel en gedachten elkaar beïnvloeden. Verander je één, dan veranderen de andere twee mee.

Een voorbeeld: Ik sta ´s ochtends op met een moe gevoel en zie op tegen de dag. Dat gevoel wil ik veranderen. Ik wil uitzien naar de dag. Als ik ´s ochtends na het ontwaken tegen mezelf zeg “Oef, wat ben ik moe, ik wil niet opstaan en ik wil niet naar mijn werk.” dan vertel ik mijn hersenen dat ik tegenzin heb om aan de dag te beginnen. Zeg ik tegen mezelf, ook al voelt dat in het begin misschien nog niet zo, “wat fijn, weer een dag om naar uit te zien!” dan geef ik mijn hersenen een heel andere impuls. Ik verander mijn gedachten waardoor ook mijn gevoel (zin i.p.v. tegenzin) en mijn gedrag (ik zal waarschijnlijk vrolijker en lichtvoetiger uit mijn bed stappen, misschien neurie ik zelfs wel onder de douche…) mee veranderen.

Ook kun je beginnen je gedrag te veranderen en dan zul je zien dat de andere twee, je gedachten en je gevoel ook veranderen. Voorbeeld: Ik wil na het avondeten wat gaan joggen i.p.v. op de bank neer te vallen en ongeïnteresseerd tv te kijken waardoor ik me lui en nutteloos voel en waardoor ik negatieve gedachten over mezelf heb. Ik trek mijn sportschoenen en mijn trainingspak aan, ga een kwartiertje joggen, kom weer thuis, bezweet en voldaan. Ik voel me fris en actief en ik denk aan alles wat ik morgen ga doen. Wat een energie! Door ander gedrag te vertonen, veranderen mijn gevoel en mijn gedachten ook.

Dit is slechts een voorbeeld van het gereedschap dat ik je zal aanreiken tijdens de cursus. Er zijn nog veel meer technieken die je kunt inzetten om te leren de dingen anders te doen en om zo je scala aan mogelijkheden stap voor stap te vergroten.

Dus, zin in verandering? Kom een week naar Spanje, ervaar wat een paar eenvoudige technieken voor je kunnen betekenen en keer terug naar huis met je persoonlijke gereedschapskist voor een voldaner leven.

Ik zie je aanmelding tegemoet en hoop je in Spanje te mogen begroeten.

¡Adiós!

Jacqueline

 

Advertisements Share this:
Like this:Like Loading... Related