Turistul Nopții – Katherine Marsh

Editura: RAO

Anul apariției: 2011

Perioada de reading slump pare să fie pe sfârșite, însă nu vreau să vorbesc dinainte, ci mai degrabă să mă concentrez asupra cititului, asupra recenziilor și a scrisului, să continui ceea ce am abandonat și să încep lecturi pe care le-am ascuns în colțuri pentru că nu aveam starea necesară. Aveam deja câteva cărți începute, lăsate de izbeliște, dar din care mai citeam câte un capitol, două, poate chiar mai mult atunci când aveam zile mai bune. Recent am postat O mare de lacrimi, o recenzie pe care am scris-o rapid, însă a durat ceva până am publicat-o pe blog. Aici, însă, treaba stă altfel. Am citit-o repede, dar parcă o scriu greu.

Turistul Nopții și-a câștigat dreptul la a doua lecturare; prima, undeva prin 2012, a doua, acum. Deși mi-a luat ceva mai mult s-o citesc acum, mi-am adus aminte de peripețiile lui Jack Perdu cu drag, așa că asta mi-a dat un imbold să o continui, să nu o las din mână, să aflu detaliile pe care le uitasem.

Orfan de mamă și cu un tată care este profesor universitar, Jack nu se integrează prea bine la școală sau în lume, ceea ce îl face să stea departe de colegi și alți oameni. Are paisprezece ani, îi place latina, îi place să traducă, îi este dor de mamă și se simte ca un străin în orașul său. După un accident de mașină, Jack începe să se comporte oarecum ciudat, așa că tatăl său îl trimite la un doctor în New York pentru o vizită scurtă. La plecare, însă, Jack zăbovește în Gara Centrală împreună cu un grup de turiști și astfel o întâlnește pe Euri, o fată aparent normală.

Jack se lasă condus de Euri și de propria curiozitate care îl îndeamnă de la spate să cunoască misterele Gării, dar nu știe că asta îl va călăuzi către o altă parte a New York-ului. Euri îi arată fața neștiută a subteranului, iar Jack e fascinat de micile descoperiri pe care le citise doar în cărți, relatate de exploratori. Scurta lor călătorie aduce câteva peripeții în monotonia vieții lui Jack, băiatul care iubește cărțile și latina, însă care nu a avut niciodată parte de o aventură palpitantă.

Curând, Jack își dă seama că accidentul îi îngăduie să vadă lucruri pe care înainte nu le vedea și că Euri nu este deloc ceea ce pare a fi. Secretele ei l-ar putea afecta, însă numai unul, aceea că este fantomă, îl va ajuta să hotărască dacă rămâne cu ea, proiectat în propria misiune, sau se întoarce în Gară ca să plece acasă.

Deciziile celor doi copii lasă în urmă consecințe pe care Jack și Euri le înfruntă împreună la granița dintre lumea reală și cea ireală, ghidându-se doar după o hartă pe care Jack o are în buzunar.

Un cap negru țâșni în intrarea pasajului și o pereche de ochi roșii se fixară în cei ai lui Jack. Câinele își dezgoli colții albi și lungi și începu să latre. Mirosul ce ieși din gura lui îi întoarse lui Jack stomacul pe dos. Apoi un alt cap își făcu loc la intrare și începu să latre. Și un al treilea. Jack icni. Toate cele trei capete erau prinse de același gât.

Turistul Nopții a reușit să mă provoace la citit acum câțiva ani, împreună cu alte câteva cărți aflate în bibliotecă, și tot ea a reușit să-mi deschidă mintea și să mă propulseze către alte genuri interesante. Nu pot compara părerea de atunci, când ridicam în slăvi cartea, cu cea de acum, când mi se pare doar o lectură ușoară și plăcută, însă o recomand în continuare și o găsesc destul de potrivită unor copii de paisprezece și cincisprezece ani, chiar și mai mult de atât.

Stilul lui Katherine Marsh este simplu și poate fi înțeles de către oricine, iar obstacolele pe care le întâmpină Jack și Euri au fost extrem de bine alese. Personajele întâlnite pe parcurs au fost interesante și parcă se face o trecere în revistă a unor personalități care au ceva de spus. Cel mai probabil, subiectul cărții a pornit de la mitul lui Orfeu, bazându-se pe încercarea lui Orfeu de a o salva pe Euridice din lumea de dincolo și a o aduce înapoi în cea umană.

Turistul Nopții are și un al doilea volum, dar nu a fost publicat și la noi.

Vă rugăm să nu urlați, gemeți, mormăiți, scheunați, să nu cântați, să nu vă scuturați lanțurile sau să interveniți în nici un fel în activitatea artiștilor vii implicați în acest spectacol. De asemenea vă rugăm să nu folosiți lanterne.

Advertisements Share:
Like this:Like Loading...