The Art of War

In Kazerne Dossin in Mechelen is nog tot en met 1 juli 2018 de tentoonstelling The Art of War te zien. Zeer de moeite waard! “Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.

The Art of War toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun tijd. De nadruk ligt op authentieke en rauwe etsen van Otto Dix, Georges Grosz en Francisco Goya. Daarnaast zal er ook werk te zien zijn van Pablo Picasso, Max Beckmann, Frans Masereel, Paul Van Ostaijen en anderen.” (tekst: Kazerne Dossin)

De permanente tentoonstelling in Kazerne Dossin is ook erg goed, maar niet voor tere zielen. Vanuit de 18de-eeuwse Dossin kazerne werden tussen 1942 en 1944 25.484 Joden en 352 zigeuners weggevoerd naar Auschwitz-Berkenau. Amper 5% keerde levend terug. Tegenwoordig is de kazerne een museum met een permanente tentoonstelling die zoekt naar de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld die in sommige omstandigheden kunnen uitlopen op massamoord en genocide. Bekijk de video hieronder voor meer informatie.

KAZERNE DOSSIN – introfilm NED from Kazerne Dossin on Vimeo.

Advertisements Share this:
Like this:Like Loading... Related