Afgelopen maand heb ik nauwelijks boeken gekocht. Misschien ligt het aan de strenge afspraak die ik met mijzelf had om maximaal één boek per twee gelezen boeken te kopen. Of misschien aan het feit dat die 130 ongelezen boeken als een behoorlijke klus aanvoelen. Of het aanbod in de kringloopwinkel viel tegen. In ieder geval heb ik dat vorige week (toen ik 1 boek kocht) en vandaag weer helemaal goed gemaakt. Ik kwam vandaag thuis met vijf nieuwe boeken, dus hoog tijd voor een nieuwe update in de rubriek ‘Uit de Winkel’!
Less than Zero van Bret Easton Ellis kocht ik vorige week. Ik heb American Psycho van hem al gelezen en in de kast staan. Toen ik Less than Zero van de boekenplank haalde, las ik op de achterkant dat dit zijn debuutroman is. Ik speel nog steeds met de gedachte om iets van een challenge te doen met debuten. Debuten van auteurs die ik al gelezen heb of misschien moet ik iets bedenken dat meer afgebakend is. Debuutromans van auteurs die zij voor hun dertigste hebben gepubliceerd bijvoorbeeld. Dan telt Less than Zero zeker mee, Bret Easton Ellis was 21 toen het gedrukt werd. Qua verhaal lijkt het behoorlijk wat overeenkomsten te hebben met American Psycho, vol glitter, glamour, drugs en nachtclubs.
Vorige week had ik ‘m al zien staan, Portret van een jongeman van J.M. Coetzee. Ik heb al een paar boeken van Coetzee gelezen en zijn schrijfstijl bevalt me zeer. In eerste instantie leek de achterkant van dit boek weer op een typisch zwartgallige navelstaarder die zo ondergedompeld is in zelfreflectie dat hij niet in staat is om in de wereld te leven. Maar in tweede instantie weet ik dat boeken met zwartgallige overpeinzingen over het leven mij uiteindelijk wel goed bevallen en besloot ik het boek een kans te geven.
Over Paaz van Myrthe van der Meer heb ik al heel erg veel gehoord. Weinig inhoudelijke dingen, ik heb vooral de cover heel vaak voorbij zien komen met de mededeling dat we dit boek nu toch echt moeten gaan lezen. Dus daar luisteren we dan maar braaf naar. Ik ben al een tijd bezig met de grenzen tussen ziek en gezond en hoe die definitie ook weer samenhangt met onze ideeën over criminaliteit en armoede.
Naast deze drie ‘serieuze’ boeken kocht ik ook nog drie kinderboeken die ik ooit lang geleden heb gelezen en die ik nu langzaam aan het verzamelen ben als ik er weer eens eentje tegen kom in de kringloopwinkel. Vandaag kwam ik thuis met Matilda van Roald Dahl, Hasse Simonsdochter en Het Gulden Vlies van Thule van Thea Beckman. Afgelopen week heb ik Matilda als luisterboek gedownload (voorgelezen door Kate Winslet!) en tijdens het luisteren realiseerde ik mij dat ik het boek überhaupt nooit gelezen heb maar alleen de film heb gezien. Of ik ben écht alles weer vergeten van het boek.
Hasse Simonsdochter vond ik vroeger een leuk boek en het hele oeuvre van Thea Beckman hoort eigenlijk gewoon in je boekenkast te gaan. Maar met Het Gulden Vlies van Thule ben ik extra blij. De ‘Toekomst-Trilogie’ van Thea Beckman heb ik verslonden, ik vond het helemaal geweldig. Als het had gekund, was ik zo naar Thule verhuisd. Jammer genoeg is het Gulden Vlies het derde boek in de trilogie en moet ik dus nog even mijn best doen om de complete set te verzamelen!
Advertisements Share this: