Recenzie: Arena 13 de Joseph Delaney (Arena 13 #1)

Cunoscut pentru seria  „Cronicile Wardstone”, publicată la Editura Corint Junior în 2004, Joseph Delaney revine în 2015, la aceeasi editură, cu primul volum eponim al seriei „Arena 13”.

Deși acțiunea pare inspirată din seria „Jocurile Foamei” subiectul acesteia este mult mai profund decât se înțelege la prima lectură.

Ca orice orfan, Lief a avut o copilărie destul de grea și tristă. Mama sa a fost ucisă de Hob, iar tatăl său s-a sinucis însă, tânărul, dorește să-și creeze propriul viitor prin luptele mortale din Arena 13.

Ca orice start, și începutul protagonistului este anevoios, dar dotința de a fi cel mai bun luptător din Arenă nu pare a fi un impediment pentru acest tânăr.

Ceea ce mi-a plăcut la acest volum este surpriza și structura cărții propriu zise. În ediție cartonată cu o supracopertă sugestivă, romanul cuprinde 318 pagini împărțite în 27 de capitole, o introducere pentru familiarizarea cititorului cu acțiunea romanului și un glosar cu termenii folosiți de autor (care nu există în DEX).

Consider că „surpriza” autorului pentru cititori este faptul că acțiunea acestei serii nu se petrece într-un trecut al prezentului nostru, ci într-un viitor postapocaliptic în care lumea pe care o cunoaștem a fost distrusă de nimeni alții, decât oamenii.

„După faptă și răsplată” pare să fie deviza seriei. Dintotdeauna omenirea și-a dorit să aibă cât mai multă putere. Astfel au fost creați niște roboți asemănători oamenilor cu inteligență artificială numiți „iboți” care ulterior au devenit lacii din arenă. Dar pentru că dorința de a fi în top a fost mai presus de rațiune, oamenii au inventat djinii care sunt superiori lacilor, însă cu o voință suficient de puternică încât să se răzvrătească împotriva propriilor creatori și să-i învingă. Astfel s-a ridicat Bariera care separa djinii de puținii oameni rămași.

În Arenă luptele, se fac cu ajutorul lacilor, care sunt controlați de combatanții (min și mag) printr-un fel de dans.

În realitate, explicația este mult mai complexă decât am înțeles-o eu. „Dansul”, de fapt, este un limbaj de modelare Nym creat de un programator pe nume Charles H. Moore pentru a controla djinii, iar detaliile din spatele acestui limbaj seamănă destul de mult cu limbajul nostru informatic. Deci combatanții se luptă în arenă cu ajutorul lacilor pe care îi controlează printr-un fel de dans ce transmit anumite unde către creierul acestora.

Leif se antrenează să fie cel mai bun combatant min, adică să lupte în spatele unui lac pentru că antagonistul, Hob este un combatant mag și mereu luptă în spatele a trei laci.

În concluzie, seria se anunță a fi povestea luptei lui Leif de a se autodepăși, de a nu renunța în a deveni cel mai bun, iar aventura continuă cu volumul al doilea „Prada”.

 

Titlu: Arena 13

Titlu original: Arena 13

Autor: Joseph Delaney

Editura: Corint Junior

Anul publicării: 2016

Nota: 3 / 5

Advertisements Share this:
Like this:Like Loading... Related