10 momente de magie. Locul 1

Nu exista in cariera niciunui pilot atat de multe momente de virtuozitate, atatea recitaluri frizand limita bunului simt comun, atatea valsuri extreme pe muchia prapastiei precum in cei 20 de ani petrecuti de Michael Schumacher in F1.

1. Marele Premiu al Spaniei 1996 – Barcelona. Simply the best.

“Asta nu a fost o cursa, a fost un masacru.
O demonstratie stralucitoare de pilotaj.”
Stirling Moss

“Masina lui Michael era la ani lumina de cea mai buna de pe grila,
si totusi acastigat cursa la o diferenta de ani lumina.”
Martin Brundle

Aceasta cursa are o pozitie singulara in cariera lui Michael Schumacher, fiind despartita de restul “by a mile”. A fost cea mai grandioasa performanta realizata de un pilot in ultimii 40 de ani si numai cursa de o magnitudine comparabila reusita de Jimmy Clark in 1963 la Spa ii poate sta alaturi. Caci avem aici toate atributele maretiei in stare pura: o masina teribila, niste conditii meteo apocaliptice, un start ingrozitor si , incepand cu jumatatea cursei, o defectiune a motorului.

Sa invingi toate aceste obstacole cere mult mai mult decat talent si noroc. Cere geniu pur. Dupa data de 2 iunie 1996 Michael Schumacher a fost asezat fara niciun fel de obiectie in randul celor cativa titani ai acestui sport, alaturi de Clark, Villeneuve sau Senna. Poate fi inefabilul explicat? Putem gasi cheia care sa descifreze o performanta imposibil de cuantificat? Raspunsul este categoric nu, si de aceea ne vom rezuma sa trasam numai linii generale ale unei curse a carei legenda va dainui atata timp cat va dainui si faima acestui sport.

Pornit de pe pozitia a treia, o problema temporara cu ambreiajul face ca la intrarea in primul viraj sa fie al noulea. Pe pozitia a sasea dupa primul tur, ii deposedeaza rapid pe Berger, Hill, Alesi si Villeneuve de pozitiile lor si in turul 12 este lider. Apoi incepe nebunia: cu 4 pana la 5 secunde pe tur mai rapid decat toata lumea pe un diluviu cum nu se mai vazuse de la Estoril 1985!

In turul 14 are 10,5 secunde avans, in urmatorul are 14, 9 secunde si tot asa pana in turul 24 cand intra la standuri pentru anvelope noi si benzina. In acest moment avea aproape 50 de secunde in fata plutonului. Motorul incepe sa dea rateuri si apoi merge numai in 8 cilindri, dar asta nu il incetineste.

“A început în turul 33 şi mi-am dat seama că merge în 8 sau 9 cilindri. Se datora probabil apei, dar eram îngrijorat. În mod normal pe linia dreapta trec într-a 6-a la blană, acum nu urcam în zona roşie nici intr-a 5-a”.

Intra din nou la boxe in turul 42 si cand iese are totusi peste un minut avans! Prima victorie pentru Ferrarri a fost si cea mai mare din cariera lui Schumacher. James Robinson, pe atunci senior operations engineer la Williams va sintetiza foarte bine situatia:

“Nu cred ca Ferrari-ul a fost stralucit. Arata de parca ar fi mers pe gheata. Dar tipul ala de la volan e cu totul altceva, e din alta liga. A fost uimitor!”

“N-aş fi pariat un penny pe victoria asta, va declara învingatorul. In Brazilia manevrabilitatea a fost rea si nici la Monaco pe pista uda nu a fost mai bine. Nu am nicio explicatie. In warm-up m-am simtit dintr-o data grozav si asta a fost. Probabil masina este foarte sensibila in functie de natura pistei”.

Ferrari F310 a avut norocul sa fie masina care a construit legenda, o masina problematica, ce pana in Spania inregistrase 5 abandonuri, o victorie, 4 podiumuri si doua pole-position. 1996 a fost mai mult despre Schumacher decat despre Ferrari.

“Another man ahead of his car” cum obisnuia sa spuna Denis Jenkinson. Si pentru a intelege mai bine care a fost valoarea reala a acestui monopost si cat a insemnat pilotajul lui Schumi, are cuvantul Eddie Irvine:

“ Cum a reusit Michael sa piloteze masina asta, chiar nu stiu, dar m-a impresionat profund. Eu eram speriat chiar sa intorc volanul la inceput, pentru ca nu stiam daca va vira pe loc, intr-o secunda sau in doua, nu stiai la ce sa te astepti din partea ei. A mers cu ea utilizand si ultimul milimetru al pistei, in timp ce eu abia suportam sa ma urc in masina. A castigat cu asa ceva trei curse, ceea ce reprezinta una dintre cele mai mari realizari din istoria motorsportului.Acesta a fost anul in care Michael si-a meritat banii cu varf si indesat”.

Advertisements Share this:
Like this:Like Loading...